fredag 27 september 2013

Das bin ich

Hallo, ich bin Cecilia. Ich bin dreizehn Jahre alt und ich wohne in Gunnesbo, Lund, Schweden ;D
Mein Geburtstag ist im Oktober 29, dann bin ich vierzehn!
Ich habe eine Mutter, ein Vater und eine Schwester. Meine Schwester heisst Anna, sie ist 29 Jahre alt und sie wohnt in Malmö. Mein Mutter und Vater heissen Lena und Arne.
Ich hatte ein Haustier, und sein Name war Albin.
Mein Hobby ist zeichnen. Ich zeichne sehr oft, ein Stunde am Tag, vier bis fünf Mal die Woche. Ich faulenze auch oft.
Mein Lieblingstier ist der Igel, und meine Lieblingsfarbe ist blau.


Tschüss! :D

måndag 23 september 2013

Franska Revolutionen

Här är en Länk till mitt arbete om Franska Revolutionen

fredag 6 september 2013

Mein Zimmer

Das ist mein Zimmer.
Hier ist mein Bett mit zwei Kissen und meine Decke mit Blumenmuster.
Daneben habe ich ein Bücherregal. Auf dem Bücherregal steht ein Fernseher.
Ich habe ein Nintendo Wii und ein Stereo.
Ich habe auch ein Schreibtisch, Stuhl und eine Hängelampe.

måndag 2 september 2013

Industriella Revolutionen - Frågor och Svar


  1. De små jordbitarna sattes ihop och det krävdes färre bönder för att så och skörda, så de sökte jobb på industriella jobb.
  2. Jag tror att bönderna tyckte att det var spännande, att jobba som något annat än en bonde och att flytta till stan.
  3. Det betyder att större delen av jorden får ligga i vila. Om den inte skulle ligga i träda så skulle den bli näringsfattig, som i sitt sätt ger dåliga skördar.
  4. Man fick större mark och bättre redskap, och medan man lätt jorden ligga i träda odlade man potatis, som inte krävde lika mycket av jorden.
  5. Genom att t.ex frakta slavar från Afrika till Storbritannien, som gjorde att man fick gott om kapital.
  6. Det fanns gott om ull, järnmalm och stenkol, som man gjorde koks av som användes som ett bränsle. Trä från skogar fick de köpa från andra länder, t.ex Sverige.
  7. För att det fanns gott om bönder i Storbritannien, och när industrin kom igång, blev många bönder arbetslösa. Då fick de jobba i fabriker istället och bli en del av den industriella tiden.
  8. Vävmaskiner; för att gör tyg mycket snabbare och effektivare. Ångmaskinen; för att driva alla fabriker. Och lokomotivet; Ett nytt sätt att resa med hjälp av ångmaskinerna.
  9. Ångmaskinerna drev de flesta fabrikerna och för att pumpa upp vatten ur gruvor. Senare kom lokomotivet som man också drev med ånga. Datorerna, tycker jag, är lika viktiga nu som ångmaskinerna var för människorna på den tiden. Datorerna ”styr” egentligen våra liv, oavsett vilken slags dator det är.
  10. Smittkopporna var en mycket vanlig och dödlig sjukdom på den tiden, och när Edward Jenner uppfann vaccinet och vaccinerade folk, först en pojke för att se om det fungerade, och sedan andra när man väl visste att det fungerade, och alla blev glada och nöjda. Och framför allt friska.
  11. Folk från ute på landet sökte jobb i städerna för att få jobb i fabriker. Det pågår fortfarande i vissa länder, som t.ex i Kina.
  12. Textilindustrin var snabbväxande i Norrköping, samt Borås. I Sundsvall var det skogsindustrin som var viktigast. Staden ligger längst kusten så skepp från t.ex Storbritannien för att enklare kunna hämta trä där ifrån.
  13. Lars Magnus Ericsson jobbade inom verkstadsindustrin på den tiden. Han gjorde telefoner, som var väldigt viktigt för samhället. Andra viktiga produkter där ifrån är gasfyrar, mjölkseparatorer och kullager.
  14. På t.ex textilfabrikerna, andades man in fint bomull och olja från luften (nästan oundvikligt) och blev sjuk på grund av det.
  15. Man bodde oftast i en enrumslägenhet med kök, eller bara i ett järnspiselrum. Familjerna var oftast stora (5 personer eller mer). Om jag hade bott i ett sådant förhållande, hade jag nog haft det svårt med så många personer i ett så litet område.
  16. Det positiva var nog att allt förändrades. Det skulle bli en ny tid, med bättre och nyare redskap, det är också en del av det negativa. För att kunna uppnå det man ville, så var man tvungen att jobba hårdare för att kunna få det lättare. Och ibland ledde det till döden, med t.ex sjukdomar och sådant.
  17. Det krävdes en del för att kunna hantera det väl, som inte Sverige hade i början. Vilket är kapital, marknad, råvaror, kunskap och arbetskraft.
  18. Det är svårt att tänka så när man inte riktigt var med om hur det var innan. Allt det här som vi lever med nu är tack vare den industriella revolutionen. Utan den, hade saker och ting nog ”stannat”. Ingenting hade hänt. Och det som händer, tar lång tid och mycket arbete.
  19. ”Arbetarna har frivilligt kommit hit för att jobba på min fabrik, och jag stoppar dem inte för att gå. De kommer hit utan press och jobbar frivilligt för en vettig summa med pengar för att överleva. Vill de sluta arbeta, varsågod. Ingenting hindrar dem”.

Frågorna finns här: Frågor