onsdag 8 maj 2013

Språk i Språket


Språket tycker man väl bara är ett sätt att kommunicera med varandra. Men är det så lätt att beskriva ett språk? Finns det inte mer än det? Jo, så klart det finns. Det är det jag ska berätta om nu!

Du har väl åkt runt till olika ställen här i Sverige? Kanske åkt till Malmö, Göteborg, Stockholm etc.? Har du då lagt märke till att de pratar på ett annat sätt där än vad vi gör här? Då har du hört en annan dialekt. En dialekt är sättet man pratar på i ett område. Om man tar Skåne som exempel, så pratar vi på ett annat sätt än hur de pratar uppe i Stockholm. T.ex så har vi skåningar andra ord som stockholmare aldrig hade kunnat förstå och när vi säger en mening så låter det på ett helt annat sätt. Så att om du är skåning och flyttar upp till Stockholm i några månader, och sedan kommer hem igen, så kommer du faktiskt prata med en liten Stockholmdialekt. Du kanske inte hör det själv, men om du frågar vänner och familj så lägger de märke till det direkt!

Sociolekter då? Vad är det? Jo, det är sättet man pratar med olika människor. Om du pratar med dina gammelföräldrar eller andra människor som du inte känner så använder du nog sällan svärord och slangord, som du använder dig av när du pratar med dina kompisar, utan du använder ett mer vårdat språk, som om du läste upp från en bok.

Ibland när du pratar så kanske du rör på händerna för att demonstrera någonting eller få ens uppmärksamhet. Om man t.ex vill att någon ska gå ut så brukar man nog inte bara säga ”Gå ut” rakt upp och ner. Man kanske pekar mot dörren för att få en att förstå att det är på allvar. Likadant som när man hälsar. Man brukar ibland vinka eller göra någon rörelse för att får uppmärksamhet. Det kallas för kroppsspråk.

Har du någonsin använt dig av chattspråk? Som när man SMS:ar varandra eller chattar via webben? T.ex som ”mkt” (mycket), ”vgd” (Vad gör du?), ”lol” (Laughing out loud) osv. De flesta ungdomar använder sig av chattspråk, mest när de pratar med vänner eller pratar med sig själv. Vissa håller sig med att skriva chattspråk via SMS och sådant, men vissa pratar det också muntligt.

Tänk dig att bli styrd av någon. Hemsk tanke, eller hur? Men om jag säger dig att det händer dig nästan varje dag? Hur reagerar du då? Många pratar med ett så kallat maktspråk eller härskningsteknik utan att de ens vet om det. Ett exempel är ”Gå och hämta skohornet.”, då har du precis beordrat någon att göra något, med andra ord, använt dig av maktspråk.

Manligt och kvinnligt då? Finns det någon skillnad på hur man pratar beroende på vilket kön man är? Ja, faktiskt, så kan det vara. Vissa säger att när kvinnor pratar så pratar de mer om personer, relationer och privatliv. Männen, säger vissa pratar mer öppet och inte så mycket om personer.

Slang och svärord. Det har nog alla använt sig av någon gång i sitt liv. Svärorden är nog lite lättare att veta vilka de är en slangorden. Ett exempel på ett slangord är ”Aina”. Vissa säger att det är ett kvinnligt namn, och vissa säger att det är ett slangord för ”polis”. Båda är helt rätt, men det kan bli lite förvirrande om man inte vet vilket av det man menar, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar