Inledning:
En kikare är en uppfinning som förstorar olika saker. Förstoringen kan variera på hur långt objektet är ifrån kikaren och hur mycket linserna i kikaren zoomar in. Kikaren vi ska skapa nu har inget prisma som vissa kikare kan ha men den har en okular lins (den linsen som är närmast ögat) som är konkav och ett objektiv (den längst ifrån ögat) som är konvex. Det ger oss en rättvänd bild som förstorar föremålet 3-4 gånger så stort. Det är en Galileis kikare som även kallas för teaterkikare.
Syfte:
Syftet med denna laboration är för att man ska kunna förstå och visa hur en kikare/ett mikroskop fungerar, och hur man kan skapa ett sådant objekt med hjälp av olika linser och andra hjälpmaterial.
Uppgift:
Bygga en kikare med två olika linser. I detta fall, en teaterkikare.
Material:
- -15 lins (Konkav, Negativ lins)
- +30 lins (Konvex, Positiv lins)
- Muff x2
- Optisk bänk
Gör så här:
- Ta fram den optiska bänken.
- Sätt fast den konkava linsen med hjälp av en muff på noll.
- Ta den konvexa linsen och sätt den på det avstånd som behövs beroende på hur långt det är i mellan dig och det objekt du siktar på.
- Prova att sätta objektivet närmare eller längre ifrån okularet och sikta på ett objekt på längre eller kortare objekt
Resultat:
Resultatet vi fick var en kikare som kunde förstora upp till 3-4x på ett visst objekt, beroende på avståndet på både en själv och kikaren, och linsernas avstånd.
Slutsats:
En kikare är ett instrument som ger en större bild av ett föremål med hjälp av linser, och ibland prismor. Vår kikare förstorade föremål till högst 4x så stort, men det finns kikare som t.ex astronomiska som kan förstora ett föremål flera 100x, och används oftast till att skåda och studera yttre atmosfären eller rymdens stjärnor och planeter.
Din text var enkel, bra formulerad och man förstod vad du menade och det är bra. Du tog med alla punkter. Men du hade kunnat berätta lite mer om hur prismor funkar. Annars ett as bra jobb! ^^
SvaraRaderaJag tycker att du förklarade bra med tydliga exempel och texten var bra uppbyggd men att du ändå inte hade för mycket text men ändå lagom med text. Du kanske hade kunnat skriva lite mer vid vissa "punkter", men jag skrev själv inte mer, vilket jag kanske också skulle gjort, men annars var det bra förklarat med tydliga exempel.
SvaraRadera