tisdag 11 mars 2014

Dystopi

En dystopi (kan också kallas för anti-utopi eller kackotopi) är som en negativ och kritisk samhällsvision om framtiden, skriven antingen via böcker, filmer, eller även bara berättad via historier. Dystopi är motsatsen till utopi, som är en ideal samhällsvision. 
Olika dystopi berättelser kan variera beroende på vilken tid den är skriven. Ett exempel på det är vad folk var rädda för eller fruktade under en period, och skrev konsekvenser baserat på det. På 1900-talet var folk mest rädda för hur teknologin skulle förändra våra liv, bli farligt, och vilka skapelser (robotar) man kunde skapa, som man senare trodde skulle gå emot människorna tillsammans med resten av teknologin om man utvecklade det för långt. De var också rädda för övervakning och liknande tankar. Vissa folk trodde till och med att all teknologi skulle antingen stänga av, bli konstiga eller farliga när klockan slog 12 på nyåret 2000. Nu på vår tid är vi mest rädda för hur miljön kommer att bli, överbefolkning, medicinsk forskning, och hur makten och kontrollen över människor kommer att bli. 

Några exempel på berättelser (antingen böker, filmer, eller båda) är; 

Hungerspelen (Suzanne Collins), Oönskad (Gemma Malley), Divergent, Terminator, Wall•E, Kallocain (Karin Boye), 1984 (George Orwell), Gullivers resor (Jonathan Swift)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar