torsdag 5 juni 2014

Periodiska Systemet och Atomer.

Atomen är uppbyggd av en kärna som består av positivt laddade protoner, och ej laddade neutroner. Runt om kärnan kretsar det negativt laddade elektroner. De kretsar runt sin kärna i en otrolig fart, som ger dem tre olika skal at kretsa runt i. I det innersta skalet (K-skalet) får det plats med 2 elektroner, medan i det mellersta (L-skalet) får det plats med högst 8 elektroner, och i det bortersta (M-skalet) får det plats med 8 elektroner för dem atomer som har upp till 20 elektroner. Annars finns det plats för 18 om atomen är större. Antalet protoner, neutroner, och elektroner beror på vilket ämne det är. Detta påverkar också atomens egenskaper, storlek, och vikt. 
Natrium (Na, atomnummer 11. Tillhör grupp 1, period 3), till exempel, har 2 elektroner i K-skalet, 8 i L-skalet, och 1 i M-skalet, vilket ger totalt 11 elektroner. Natrium är en mjuk, silver färgad metall, tillhör alkalimetaller, och leder elektricitet väldigt bra. Det är i vanliga fall i en fast form, men smälter vid 97,81°C och kokar vid 883°C. Havsvatten består av ca 1 viktprocent natrium, undantag för det är t.ex i Död havet, där det är betydligt mer. Man använder Natrium till att framställa t.ex metaller, samt i bensin (blandat med bly). Natrium är också väldigt viktigt för alla djur, och en del växter. Natrium upptäcktes (eller renframställdes) av Humphry Davy från Storbritannien, genom att elektronysera smält natriumhydroxid i en platinasked. 
Alkalimetaller (grupp 1 i det Periodiska Systemet, med undantag av Väte (H) som är en icke-metall, men ingår iallafall för att den också bara har en valenselektron) är kortfattat mjuka metaller. I denna grundämnesfamilj ingår Litium (Li), Natrium (Na), Kalium (K), Rubidium (Rb), Cesium (Cs), och Francium (Fr). Alla alkalimetaller har en silverbit färd, leder elektricitet mycket bra, och som sagts innan, mjuka och med en låg densitet. De har bara en valenselektron som de vill bli av med, vilket gör att de reagerar lätt med helogener och vatten. Alkalimetaller används också i fyrverkerier för att få den färg i gnistorna/elden, som då metallerna skapar.
En “grupp” i det Periodiska Systemet är den lodräta raden på kartan (med undantag av Helium (He)). Atomerna i en grupp har alla lika många valenselektroner, och delar också  oftast liknande egenskaper. 

En vågrät rad kallas för en period. Atomerna i en period har samma antal elektronskal. I period 1 har de ett elektronskal, i period 2 har de två skal o.s.v.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar