fredag 10 oktober 2014

Uppdrag Vardag!; Framtidens Dagliga Energi!


Vår önskan är att alla ska ha tillgång till snabb och enkel energianvändning, framför allt genom el. El är någonting som vi använder dagligen och har svårt att leva utan. Därför har vi kommit på det här smarta sättet att få energi, skapa el, och utnyttja det!  

IMG_0337.jpg

























Det vi vill försöka göra är att kunna få energi från vardagliga aktiviteter, t.ex genom att lägga till känselplattor på gatorna och skolor, ta användning av rörelseenergin som görs i gym, och energin från fordon som cyklar. Men det vi vill fokusera mest på är solceller.


Solceller är en fantastisk sak som fångar upp energin från solljuset på ett relativt enkelt och helt miljövänligt sätt. Fast, bidraget för att använda och tillverka solceller börjar gå mot sitt slut. Man säger att det tar alldeles för mycket pengar, och alldeles för lite el. Vi vill ta de pengar vi har för att utveckla solpanelerna så att de blir billigare att tillverka, sälja, och köpa. Vi vill ta nytta av solens energi, genom att använda denna teknik på klädesplagg, väskor, hattar, och annat liknande. Så här går det till; På exempelvis en jacka sätts väldigt tunna solcellsplattor, så tunna att de går att böja till en viss grad. De kan sättas på ryggen, framsidan, ärmarna m.m. Plattorna är via smala sladdar kopplade till en generator, eller “batteri”. Batteriet fungerar på det viset att den tar den energin man fångat upp, och via en väldigt liten generator omvandlar den energin till el, helt utan farliga avfall. Den el man skapat kan man använda till att t.ex ladda sin mobil, laptop, eltandborste… Listan för hur många elprodukter man kan använda med detta är oändlig. Man kan antingen ladda sin elektronik där man är, eller förvara energin hemma för senare användning.


På batteriet har man ett USB-uttag, så att man kan koppla samman sin apparat med en adapter. På andra sidan har vi vårt specialdesignade uttag, för kopplingen mellan solplattorna och generatorn. Batteriet är väl anpassad för att kunna förvaras i ens väska, eller till och med ficka. Detta för att få en så enkel behållning som möjligt.


Batterier blir oftast väldigt varma efter ett tag, och så har många kritiker ifrågasatt hur man då kan förvara den i så lufttäta förhållanden som tyg och i väskor. Dessutom, om man har batteriet i fickan, kan man tack vare den hetta den ger ut vara ansvarig för många brännskador. Vi skulle vilja påstå att det inte kommer att bli ett bekymmer. Telefoner såsom Smartphones har ett sådant batteri att om den inte anstränger sig för mycket, blir den inte farligt varm. Samma sak gäller för vår generator. Så länge man inte låter den arbeta när den är full, eller arbeta för länge, finns det inget att oroa sig för.

Vi har också fått kommentarer på hur designen är. Vissa påstår att vår solcellsprodukt inte kommer att sälja, på grund av hur omodernt det är. Vi anser att allting kan bli modernt och “inne”. Som exempel har man kamouflagemönstret. Vem vill gå omkring och se ut som om man ska ut i krig hela tiden? Många. Samma sak händer med designen på solplattorna. Och utseendet har egentligen ingen betydelse, eftersom det är vad den gör som är betydelsen.

Vår produkt är ett lättantändligt och miljövänligt sätt att få och använda vår energi. Lätt åtkommet, och effektivt. Med våra plagg och accessoarer kan vi göra vårt samhälle en bättre och modernare plats.

Uppdrag Vardag är här för att göra våra liv smartare, enklare, och bättre. Varje person som använder vår produkt gör skillnad. Vill du vara med?

Källa:
Johanna Åfreds (2014-10-3) STÖDEN TILL SOLCELLER ÄR SNART SLUT. Byggindustrin [General]. Tillgänglig: http://web.retriever-info.com/services/archive/displayPDF?documentId=057031201410039125099CE4BC73247471668CC14B6056&serviceId=2

Resonemang kring källa: 
Källan hittade jag via Retriver (eftersom det var obligatoriskt).Varför jag valde just "Stöden till solceller är snart slut' är för att artikeln tyder på att våran idé kan vara omöjlig att göra, med tanke på att det kräver mycket mer pengar än vad vi har kvar enligt källan. Artikeln var publicerad/senast redigerad den dag jag valde den (3 oktober) vilket gör det till en gällande källa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar